Kom 2025 og januar med en slunken bankkonto? Har du en aldri så liten snikende følelse av at rentenivået svir, at julen igjen kostet litt mer enn planlagt og at sånn vil du ikke ha det? Eller var du kanskje fornøyd med hvordan du løste det denne gangen og har lyst til å fortsette på samme måte? Uansett har biblioteket bøker som kan støtte deg og gi deg innsikt på veien. 

Personlig begynte jeg fjoråret med å være lei av å ha dårlig råd. Ordentlig lei! Jeg bestemte meg for at 2024 skulle være det året hvor vi i min familie skulle få overblikk over og kontroll på økonomien. Både barna, mannen min og jeg skulle få en idé om hva hverdagslivet vårt koster, hva vi ville og kunne prioritere og hva målene våre var. Og ikke minst ønsket jeg å slippe å ha vondt i magen hver gang jeg sjekket nettbanken. Og hvordan skulle vi få dette til? Jo, med vilje, mot og ikke minst kunnskap. Sistnevnte hentet jeg delvis fra de utallige økonomipodkastene som finnes, men aller mest fra bøker vi har i biblioteket. Noen av de bøkene skal du få tips om her. 


Mitt litterære økonomiår begynte med Marie Olaussens

Hvordan bli rik på et år

utgitt på Cappelen Damm i 2021. En noe tabloid, men like fullt lovende tittel.

Her forteller Marie humoristisk, hverdagslig og praktisk om sitt rydde-opp-i-økonomien-år. Hun brukte 2019 på å snu sin personlige økonomi – i full offentlighet, gjennom å skrive om det i avisen Tønsberg blad og på blogg. I etterkant har hun skrevet denne boken.

Vi følger henne gjennom alle stegene hun tar, fra å skaffe oversikt over inntekter og utgifter, via målsetting og drømmer, videre til budsjettskriving, nedbetaling av gjeld, etablering av bufferkonto og investeringer, til ettertanker året etter. Vi får praktiske råd og fremgangsmåter, et innblikk i hvordan hun involverer barna på den økonomiske reisen, men også en innsikt i hva som skjer i Marie selv underveis i prosessen, hvordan holdningene og følelsene hennes endres som et resultat av arbeidet.

Denne boka var en fornøyelse å starte med, med høy gjenkjennelsesfaktor, ufarliggjøring av det litt skumle arbeidet som skulle gjøres og en smakebit på hvilken utvikling som kunne komme til å skje både i meg og resten av familien.


Jeg beveget meg videre i samme gate, med bøker som både gir konkrete tips og fremgangsmåter som kan hjelpe deg i din hverdagsøkonomi og også, i hvert fall delvis, anerkjenner og omtaler de følelsesmessige prosessene som er involvert i vårt forhold til personlig økonomi. 

Blant bøkene jeg leste var:

Lise Vermlid Kristoffersens 

Pengesnakk

– slik sparer du deg lykkelig

Enkel og grei om økonomiske verdier, vaner og veien til å få råd til det du faktisk drømmer om. Utgitt på Kagge forlag i 2020. Lise har også en instagramkonto, en blogg og økonomipodkast med samme navn som boken. 


Snaponomi

– bli supergod på egen økonomi

av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge. Dette er en bok som er lett å lese, med mye luft på sidene og visuelle virkemidler. Den dekker de fleste av aktuelle temaer innen personlig økonomi, som lønn, skatt, forbruk, flytting hjemmefra, ulike typer lån, forsikring, svindel, kjøp og salg av bil, farlig gjeld med mer. Her er konkret informasjon om hva som skjer i ulike økonomiske transaksjoner og hvordan du steg for steg kan håndtere det. Forfatterne har blant annet jobbet med fjernsynsprogrammet Luksusfellen. Boken er utgitt på Vigmostad & Bjørke i 2020. 


Året etter ga de samme forfatterne ut 

Pengeplanen

– syv steg til en god familieøkonomi

på samme forlag. Fremdeles lett å lese og konkret, men nå spisset enda mer mot familieøkonomien. 


Hallgeirs beste økonomitips

av Hallgeir Kvadsheim fra 2022, utgitt på VG forlag. Dette er en grundig bok om husholdningsøkonomi. Den omhandler de fleste relevante temaer som bolig, investeringer, renter og skatt. Den er utførlig og har mye tekst, men er lett å lese. Hallgeir har blant annet bakgrunn fra Dine penger og Luksusfellen. 


Jakten på tusenlappene

– mine aller beste sparetips

av Marie Olaussen. Ja, det var henne jeg startet min økonomiske forandringsreise med. Hun fikk også æren av å være med og avslutte dette første året. Denne boken er en slags videreføring av den første, med konkrete spareråd innenfor områder som klesskapet ditt, pengesluket bilen, hageliv, badeliv og mer. Det var befriende å vende tilbake til den humoristiske tonen og ufarliggjøringen av personlig økonomi. Boken kom ut i 2023 og er utgitt på Cappelen Damm.  


Mine egne barn fikk også gjennomgå dette året. I tillegg til selv å lese bøker beregnet for barn og unge, hadde jeg også en del høytlesning fra disse hjemme og bøkene fungerte som grunnlag for samtaler om familiens økonomi, økonomiske strategi og mål. Aktuelle bøker for barn og unge er for eksempel:


Lommeboka

– fra sparegris til bankkort og alt du trenger å vite om penger

av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge. Denne kom ut i 2024 på Vigmostad & Bjørke. Boka er beregnet for barn fra 9-12 år.  Forfatterne går gjennom alt fra ulike typer økonomier og pengers rolle i samfunnet til hvordan du kan tjene og spare penger, hva penger kan brukes til, budsjett, gjeld og ulike typer forbruk.  Boken er lettlest og byr på rikelig med illustrasjoner og eksempler barn kan relatere til, rett og slett en god grunnbok i personlig økonomi for barn. 


Pengeboka

den ultimate økonomiguiden for unge

Tjene – spare – bruke –flytte hjemmefra

av Beate Engelschiøn og Jenny Lund. Denne boken henvender seg til de litt eldre barna, fra ungdomsskolealder. Her gir forfatterne en innføring i temaer som budsjett, sparing, lån, forsikringer, pensjon og skatt – og ikke minst hvordan du skal unngå luksusfellen. Boka er konkret og lett å lese. 

Utgitt på Spartacus i 2023.


Etterhvert som jeg i løpet av året fikk bedre økonomisk innsikt og forståelse, vokste behovet for enda mer spesifikk kunnskap. Jeg har mine, dine og våre barn og jeg ser at årene mot pensjonsalder, selv om de ennå er en del, går raskere og raskere. Samtidig sto jeg midt i et arveoppgjør. Ingenting av dette er enkelt, rent økonomisk. Jeg tumlet med spørsmål som hvordan jeg kunne sikre meg selv i alderdommen, dersom jeg blir enke, dersom noe uforutsett ser. Burde jeg nedbetale gjeld eller investere? Pensjonsspare eller spare til eiendom?  Da fant jeg boken Penga og livet – ta grep om egen økonomi : bli en økonomisk superkvinne, skrevet av Anita Hoemsnes og Jorun Sofie F. Aartun og utgitt på Aschehoug  i 2021.


Da fant jeg boken

Penga og livet – ta grep om egen økonomi

– bli en økonomisk superkvinne

skrevet av Anita Hoemsnes og Jorun Sofie F. Aartun og utgitt på Aschehoug  i 2021. Her gir forfatterne kunnskap og råd spesifikt rettet mot kvinner (selv om mye også gjelder menn), med utgangspunkt i en opplevelse av at mange kvinner heller vil snakke om egen død enn om økonomi – og med et bakteppe av at kvinner statistisk sett er dårligere økonomisk rustet enn menn i livet. Boken omhandler alt fra lønnsforhandlinger, arv, forsikring, opplæring i kjøp av aksjer, fondssparing og den viktige økonomisamtalen med partneren. Boken er konkret og lettlest, men grundig og oppleves svært relevant for mange av kvinners økonomiske problemstillinger.

Hva som overrasket meg med min økonomiske prosess i 2024?

Hvor lettleste mange av økonomibøkene er, hvor mye nytte jeg hadde både av de konkrete anbefalingene, men også av å “bade” i økonomikunnskap og gjennom det bidra til å gjøre den relevant for meg. Jeg ble ordentlig grepet av reisen og startet 2025 på en mye bedre måte enn fjoråret, med en følelse av kontroll, med en optimisme for vår personlige økonomiske fremtid og helt uten vondt i magen når jeg åpner nettbanken. 


Godt økonomiår 2025!


Alle bildene i innlegget er hentet fra de ulike forlagenes nettsider.