Hvis du har lest noen av de mest populære bøkene de siste årene, er sjansen stor for at en av dem har vært skrevet av en dansk forfatter. Danskene har levert skjønnlitteratur fra alle kanter av sitt eget land, og bøkene er så gode at de har flommet ut over Danmarks egne grenser. Selv om vi godt kunne ha lest bøkene på originalspråket, er det fremdeles slik at nordmenn leser dansk litteratur oversatt til norsk. Men med nærheten til Danmark i mente, har vi på Kristiansand folkebibliotek ofte også kjøpt de danske romanene inn på originalspråket.

Her har vi samlet noen danske lese-tips som kommer fra det ganske danske land.


Helle Helle: Hafni fortæller (2023)

Tittelen på Helle Helles siste roman er genialt nok også den første setninga i romanen. For de som har lest flere av Helles bøker er Hafni en bi-person fra en tidligere roman som nå blir fortelleren og hovedpersonen i denne romanen, men ingen forhåndskjennskap er nødvendig. Helle er en mester i å fortelle mye med få ord, eller skrive enkelt om kompliserte forhold. Du kan derfor i et første møte med Helle få inntrykk av at du skal lese en svært enkel fortelling, men oppdager underveis i lesningen at så ikke er tilfelle. Du skal lese langsomt, og så vil de dypere lag av eksistensen tre frem. Hafni er alene på en smørrebrød-reise i Danmark etter en skilsmisse. Det er egentlig alt du trenger å vite og nesten alt du får vite. Resten oppstår mellom linjene og under teksten. Helle åpenbarer for deg hvor god du er til å tolke dine omgivelser og medmennesker. 

Helle Helle er fra Lolland.


Solvej Balle: Om udregning af rumfang 1-5 (2020-) 

Det er den 18. november gang på gang på gang på gang. I fem romaner. Og det er flere på vei. Tara bor sammen med Thomas i en liten fransk by og lever av å kjøpe og selge antikvariske bøker. Men en dag våkner hun opp til en dag som er helt lik den forrige og langsomt går det opp for Tara at hun lever den samme dagen om igjen og ikke kommer videre. I de bindene som foreligger til nå av denne romanen i flere bind, har Tara forsonet seg med sin skjebne og funnet flere i samme situasjon. Hun befinner seg i et europeisk fellesskap som forsøker å finne ut av hvordan de kan redde verden ved å gjennomleve den samme dagen om og om igjen, og hun forsøker hele tiden å finne tilbake til sitt eget liv samtidig som hun blir eldre og eldre. 

Solvej Balle har gjort stor suksess med sin romanserie som hun har gitt ut på sitt eget forlag og administrert fra sitt eget hjem i Sønder-Jylland. 


Jesper Wung-Sung: En annen gren (2020)

I 1902 ankommer 34 kinesere Danmark. De skal være attraksjoner på København tivolis Kinautstilling. Her kan dansker komme og se hvordan ekte kinesere ser ut, mens de utretter sine daglige gjøremål. En av dem er nitten år gamle San Wung Sung som tilbringer dagene som utstilt med å tegne kinesiske tegn og symboler.

Utstillingen blir en stor suksess og en av de mange besøkende er den unge bakeriansatte Ingeborg Danielsen. Hun er adoptert og føler hun lever et liv på nåde i familien, og hun har ikke funnet sin plass her i livet.

På tross av språklige og kulturelle barrierer finner de to unge hverandre og sterke kjærlighetsbånd oppstår. De sniker seg til nattlige stevnemøter. Men hvordan kan de leve et liv sammen i et Danmark der en slik kjærlighetsrelasjon er helt utenkelig?

Dette er historien om forfatterens egne oldeforeldre og hvordan de møttes og holdt sammen hele livet, på tross av store utfordringer og komplikasjoner. 


Niviaq Korneliussen: Blomsterdalen (2021) 

Advarsel! Denne anmeldelsen omhandler blant annet selvmord. Hvis dette er et tema som oppleves traumatisk kan du hoppe over å lese denne omtalen. 

“Hva heter jeg? Jeg har ikke noe navn, jeg er bare et tall.”  

I Blomsterdalen møter vi en navnløs jeg-forteller. Hun skal snart dra fra kjæreste og familie hjemme i Grønland for å begynne på universitet i Danmark. Alle rundt henne gleder seg på hennes vegne, men for henne føles livet grått. Hun håper at ting blir lettere når hun flytter fra Nuuk, hvor hun føler seg så annerledes enn alle andre, til Århus, hvor hun håper å bli en i mengden. Men i Danmark blir hun annerledes på et annet vis. Der er hun er en grønlender snarere enn et eget individ. Langsomt begynner livet å slå sprekker, og boka teller stadig ned.  

Dette er en bok om kjærlighet, skeivhet, postkolonialisme, og om Grønlands dystre selvmordsstatistikk.  På mesterlig vis blir disse store temaene skildret på nært og hjerteknusende vis. Det er ikke en behagelig bok å lese, men den er både meningsfull og viktig. 


Maren Uthaug: 11% (2023) 

«Du kan jo fundere på korfor det er så mange ord som aldri har blitt danna i feminin form. Som drapsmann og valdtektsmann. Eller krigsherre.»  

I en fremtid hvor menn er nærmest utryddet (bortsett fra de 11% som kreves for å opprettholde menneskebenstanden) blir fire kvinneliv motvillig knyttet sammen når en unggutt dukker opp i det fri.   

Dette er en gripende og underlig historie, som veksler mellom det groteske og hysterisk morsomme, om hvordan verden ville sett ut etter patriarkatets fall. Boka er en satirisk hyllest til mangfold. 


Karoline Stjernfelt: Usete steder & andre historier (2019) 

Usete steder er en novellesamling bestående av sju tegneserienoveller.   

Her kan man lese gjenfortellingen av et sagn hvor kongens elskerinne blir kokt levende i en badstue, filosofiske betraktinger rundt likhetene mellom et forlatt hus Sverige og en storm som har herjet Jupiters overflate i over 350 år, eller historien til en ung mann som måtte flykte fra Somalia som tenåring.   

Noen av novellene er morsomme, andre sørgelige, noen er surrealistiske, andre dokumentariske. Til felles for dem alle er at de dreier seg om menneskets møte med skjebnen. Boka er en fin inngang for dem som ønsker å bli bedre kjent med tegneseriesjangeren. 


Dorthe Nors: En linje i verden (2022) 

Mange på Sørlandet har reist på bilferie i Danmark og kjenner vestkysten av Jylland. Dorthe Nors har skrevet essaysamlingen «En linje i verden». «Linjen» er kysten fra Skagen og sør til Vadehavet, området i Danmark, Tyskland og Nederland som gjennom århundrer har hatt felles kultur. Det er en reise i geografi, i tid og i tema. I et levende og gripende språk, og med seg sjøl som utgangspunkt, reflekterer hun over tilhørighet og identitet, utkant og dialekt, naturkrefter og erosjon. 


Thomas Korsgaard: Mente dere det (2024) 

Det er mange nå som kjenner til forfatteren Thomas Korsgaard og hans serie om Tue. Men han har også en liten, men kraftfull roman. Mente dere det er på knappe 106 sider som du leser på et blunk, men handlingen vil likevel sette spor.   

Kortromanen handler om en ung mann som opplever et hatefullt overfall på bakgrunn av at han er skeiv. Vi følger hans reaksjon etter overfallet i boka i form av presise ord og ordknappe sider.   

Boken fikk meg til å sukke høyt og kjenne på suget i magen. Den er nydelig, og annerledes enn hans andre bøker.   


Anna Grue: Mysteriet i genbrugsen (2022) 

Liker du å lese krim, men synes noen ganger at det blir litt mye? Hva med en koselig krim?  

Mysteriet i genbrugsen er en såkalt koselig krim. Det er fortsatt et drap, fortsatt et mysterium, men ikke så groteske detaljer.  

Boka handler om Anne-Maj som er pensjonert og jobber frivillig på gjenbruksbutikken. På kort tid skjer det to dødsfall tilknytta de frivillige på gjenbruksbutikken og Anne-Maj lukter ugler i mosen. Politiet mener det er naturlige dødsfall, de var jo tross alt gamle. Men var det det? Anne-Maj tar på seg oppdraget med å finne ut hva som egentlig skjedde med sine egne metoder og ved hjelp av datter og barnebarn.  

En lettlest og fin krim.